December 12, 2014

Ευκολη και γρηγορη συνταγη-Κριθαρακι με τονο

hello there!

  Νεα στηλη εγκαινιαζεται σημερα στο FBG blog...
  Εδω και λιγο καιρο μου μπηκε η ιδεα να φτιαξω και ενα food blog η ακομη καλυτερα, να αναρτω που και που συνταγες μαγειρικης σε αυτο το blog... οχι γιατι θεωρω τον εαυτο μου top chef (σε καμια περιπτωση),αλλα γιατι απολαμβανω ιδιαιτερα τη δημιουργικη ενασχοληση στην ουζινα! Ως εργαζομενη συζηγος και μητερα ομως εχω ενα βασικο προβλημα-ελλειψη χρονου! Για το λογο αυτο προτιμω συνηθως ευκολες και γρηγορες συνταγες, τις οποιες θα ηθελα πολυ να μοιραστω μαζι σας!
     Οταν λοιπον μαγειρευω, θελω τρια πραγματα...
1. να μην παιδευτω πολλη ωρα πανω απο τις κατσαρολες
2. να μην λερωσω χιλια σκευη και κανω την κουζινα μου τσιρκο-ποιος καθαριζει μετα...
3. να μην ειναι σουπερ παχυντικο αυτο που θα δημιουργησω, καθ'οτι εχουμε και μια ηλικια και πρεπει να προσεχουμε!

   Οσες συνταγες δειτε απο εμενα θα εχουν σαν βαση τους τρεις παραπανω κανονες! Το πιατο που θα σας δειξω σημερα γινεται σε λιγοτερο απο μια ωρα και το αγαπαμε πολυ οικογενειακως...




Τι θα χρειαστειτε...

Υλικα (για 4 ατομα)
4 κουταλιες τηης σουπας ελαιολαδο
1 μετριο ξερο κρεμμυδι
2-3 σκελιδες σκορδο (προαιρετικα)
1 κονκασε (τοματα ψιλοκομμενη )
1 κουπα (μισο πακετο) κριθαρακι μετριο η χονδρο
3 κονσερβες τονο σε νερο
αλατι, πιπερι, ριγανη, λιγο μαιντανο ψιλοκομμενο



Εκτελεση
1. Σε μια κατσαρολα η βαθυ αντικολλητικο τηγανι ριχνουμε το λαδι και ζεσταινουμε σε δυνατη φωτια.
2. Προσθετουμε το κρεμμυδι  ψιλοκομμενο η περασμενο στον πολυκοφτη (multi) και το γυρναμε με ξυλινη  κουταλα για 1-2 λεπτα. Ριχνουμε και το σκορδο λιωμενο και ανακατευουμε για αλλο ενα λεπτο.
3. Προσθετουμε το κονκασε (εγω το περναω και αυτο απο τον πολυκοφτη οσο τσιγαριζεται το κρεμμυδι) και ανακατευουμε, μεχρι να παρει μια βραση. 
4. Ριχνουμε μεσα στο σκευος μας τρεις κουπες  νερο-ζεστο, κατα προτιμηση , αλατι, πιπερι και τον μαιντανο και σκεπαζουμε, μεχρι να αρχισει να κοχλαζει.
5.Προσθετουμε το κριθαρακι και το αφηνουμε  να βρασει χωρις το καπακ του σκευους για 22-23 λεπτα περιπου, ανακατευοντας συχνα για να μην κολλησει και χαμηλωνοντας τη φωτια. Αν χρειαστει, προσθετουμε λιγο νερακι ακομα.
6. Στο εντωμεταξυ αφαιρουμε το νερο απο τις κονσερβες του τονου, ανοιγοντας λιγο το καπακι της καθε συσκευασιας και ριχνοντας το νερακι σον νεροχυτη, για να μη γινει σουπα το φαγητο μας... Βαζουμε τον τονο σε ενα πιατο.
7. Μολις βρασει το κριθαρακι, προσθετουμε τον τονο και λιγη ριγανη, σβηνουμε το ματι και  ανακατευουμε για ενα με δυο λεπτα ακομη.
Ετοιμο!

Μικρα tips
*Αν εχετε ενα βαζακι με λιαστες ντοματες, μετα το σκορδο ριξτε στο σκευος σας ενα κουταλακι του γλυκου απο το λαδακι που περιεχουν οι ντοματες. Αυτο το λαδι ειναι πολυ αρωματικο και θα δωσει αλλη διασταση στο φαγητο!
*Αν αγαπατε τις λιαστες ντοματες, οπως εγω, ψιλοκοψτε δυο-τρεις στο πιατο σας. Ταιριαζουν πολυ!
*Βαζω παντα μια κουταλια της σουπας ελαιολαδο ανα μεριδα, για να μην γινει το φαγητο πολυ λαδερο και γενικα ειμαι τσιγκουνα και στο αλατι...  στη συγκεκριμενη ποσοτητα βαζω μισο καουταλακι του γλυκου, αλλα βεβαια αυτο εξαρταται απο τα γουστα! 
 *Για εξτρα νοστιμια μπορειτε να προσθεσετε μετα το κρεμμυδι και μια πρασινη πιπερια ψιλοκομμενη η λιωμενη στο multi-ετσι, ακομα και αυτοι που δεν συμπαθουν τα λαχανικα, δεν θα το παρουν χαμπαρι... αλλα θα τους αρεσει η γευση! Δοκιμασμενο!!!
* Μου αρεσει να συνοδευω το συγκεκριμενο πιατο με ενα ποτηρι ξηρο κοκκινο κρασι...


Καλη  επιτυχια!

Πολλα φιλια
Κατερινα
 

 

No comments: